måndag 24 oktober 2011

Utställningsprojekt på gång!Förra veckan gick till stor del åt till formgivning till det projekt som idag kommit igång på allvar, mattprojektet. Men jag har som bekant svårt att komma igång med formgivningen, och förra veckan var inget undantag. Jag har kommit fram till att det nog är en kombination mellan ett behov av att vara ensam, och att jag helt enkelt formger långsamt. Kan det kallas "slow design"? I alla fall blev jag klar idag med min mattskiss, vilket var mer än nödvändigt eftersom mattprojektet drog i gång på riktigt idag. Tanken med årets mattprojekt är att vi ska vara med i en jubileumsutställning på Nordiska museet tillsammans med Konstfack och Sätergläntan. Det som ska firas är att Hemslöjden fyller 100 år, och på Nordiska museet ska det firas med en vävutställning. Jätteroligt förstås!

Min mattskiss.

Själv blev jag inpirerad av två band, det ena från Floda i Dalarna och det andra från Jukkasjärvi i Norrbotten. Det som fascinerade mig var att det var två väldigt lika band i lika teknik och material, men det ena var från det landskap man oftast nämner först när man pratar om slöjd, och det andra från en plats som numera är mest känt för sitt ishotell. Men båda banden var lika vackra, och jag ville visa likheterna med att ta gemensamma mönsterformer och ställa bredvid varandra. Senare suddade jag ut linjen mellan Jukkasjärvi och Floda, eftersom det passade så bra ihop att binda ihop dem. Botten på banden var vita, men eftersom jag ska göra en matta kom jag fram till en mörkblå nyans i stället.

Lövstommen från Hemslöjden.

Hemslöjden ska firas på Liljevalchs konsthall också, med en utställning bestående av sammanlagt 2000 löv. Ett av dessa löv har jag lyckats få, vilket med andra ord är dubbelt roligt för en textilstudent som mig! Jag ser fram emot att få börja arbeta med båda dessa projekt, men till lövet har jag ännu bara ett embryo, ingen färdig idé. Med andra ord så är det lite för tidigt att prata om.

2 kommentarer:

  1. Vilken vacker skiss! Det ska bli spännande att se på utställningen!

    Ja huaaaaaaa - tänk att lilla jag också har fått ett löv...blir smått nervööööööööööööööööööös på vad jag har gett mig in på!

    SvaraRadera
  2. Åh, jag har också ett löv liggande här hemma. Tror jag vet vad jag vill göra av det, nu gäller det bara att komma igång. Men det är verkligen gigantiskt!

    SvaraRadera