torsdag 6 oktober 2011

Monteringar och avslutLiksidig orientalisk trevägsfläta under uppbyggnad.

Med tumme, pekfinger och långfinger ömmande på vardera hand, så blev jag äntligen färdig med monteringarna av mina mattprover idag. Mycket ömmar det på grund av en specifik avslutning, nämligen liksidig orientalisk trevägsfläta, som jag blev sittandes med hela dagen igår.

Och här hur man fäster varptrådarna, med ryanål och plattång.

 Själva flätningen gick som en dans, tekniken liknande en bandflätningsteknik jag lärde mig på Bäckedal för några år sedan. Men sen skulle alla varptrådar fästas ner i flätan också, vilket jag satt och höll på med i lite drygt fyra, fem timmar, med hjälp av en ryanål och en plattång. Det var kärvt att få igenom, troligtvis eftersom jag flätat så noga. Det dumma med denna avslutning var att jag tyckte att den var en av de snyggaste.

Varptrådarna sys ner med efterstygn i dubbla rader, här på avigsidan av ryaprovet.

Sedan har jag ägnat mig åt att försöka bli klar med den oliksidiga orientaliska flätan, där man flätar från avigsidan, avlutar med en fyrfläta, syr ner alla vartrådar med dubbla rader efterstygn, och sedan syr ett band över dessa sömmar. Inte lika jobbigt som det låter, om man inte redan har ont i fingrarna vill säga.

Nedsydda varptrådar på avigsidan av flossaprovet.

Här sys ett kraftigt bomullsband fast över varptrådarna.

En annan avslutning jag har göra den här veckan var fållad kant. Tidigare har jag gjort den på trasmattor, då det är betydligt mer hållbart än fransar, men här var det ändå lite annorlunda. Personligen gillar jag fållen på trasmattan, men på dessa mattprover tyckte jag att det blev lite för klumpigt.

'
Först kapar man fransen...

...såhär mycket.

Sen kan man sy med en lite grövre tråd och en längre nål.

Övriga avslutningar och färdiga vävprover följer här, både med rät- och avigsida. Personligen är jag ganska glad över att projektet snart är över, eftersom jag är grymt sugen på att väva något i större format nu. Flossa och Moorman är mina favoriter inför mattprojektet som börjar snart. Veckan som följer har jag dock bara konstsömnad, så det får alltså vänta ett tag.

Flossa med oliksidig orientalisk fläta.

Rya med oliksidig orientalisk fläta.

Inslagsförsärk väv med liksidig orientalisk trevägsfläta.

Rölakan med liksidig orientalisk tvåvägsfläta.

Corduroy med fåll.

Moorman med fåll.

1 kommentar:

  1. Vilket föredöme du är när det gäller att ta steg-för-steg foton!
    Visst är det lustigt att man alltid glömmer bort själva monteringsbiten? Och helst att beräkna tid för monteringen.
    Länge leve plattänger!

    SvaraRadera