tisdag 19 oktober 2010

Döm inte färgen efter badet!

Resultatet av gårdagens provfärgning med brunt och oliv.

När jag kom till skolan idag såg jag såklart fram emot att få se resultatet av min provfärgning från igår. Vad besviken jag blev! Det var betydligt blekare än vad jag kom ihåg. Det var och är fortfarende fint, men alldeles för ljust. Jag ska prova att öka styrkan på färgbadet, från 2% till 5%, och därmed hoppas på mirakel. Färgen som jag ska prova är fjärde från vänster på bilden.


Dagens provfärgning med mörkgrönt och briljantgul. På bilden håller jag på med sista steget, där jag kokar ur överflödsfärg från proverna i vatten och Diadavin.

Annars blev idag lite otippat den första dagen som jag färgade "på riktigt", alltså något som var större än 5 g. Egentligen hade jag inte tänkt färga överhuvudtaget, men vissa schemaändringar gjorde det omöjligt för en del av oss att färga senare. Jag hade först tänkt att jag bara skulle provfärga, vilket jag också satte igång med.


Resultatet av dagens provfärgning. Jag tänkte färga den som är längst till höger, men det blev den som är tvåa från vänster.

Denna gång blev det en färgstege från Mörkgrön E-3BLA till Briljantgul E-3G. Och det visade sig vara en lyckad stege, så när tvättmaskinen blev ledig blev jag såklart ivrig på att få sätta igång själv. Kanske lite för ivrig, för jag kastade såklart om de två siffror som angav hur många gram jag skulle ha av vardera färg, och det kom jag på precis när jag startat maskinen! Det såg bokstavligt talat mörkt ut, det var alldeles svart inne i maskinen, och jag som skulle ha en mellangrön nyans. Dessutom var jag inte helt vid mina sinnens fulla bruk när jag startade denna färgning, den tog hela eftermiddagen och nästan hela kvällen. Men denna gång blev jag förvånad av resultatet, trots att jag mätt fel. Det såg betydligt mindre blått ut än mitt prov! Jag får se hur det ser ut i morgon, men det såg betydligt ljusare ut än i maskinen i alla fall.

Min första stora färgning, men här är det vått och det ser säkert ljusare ut i morgon.

1 kommentar:

  1. Ah så underbart det ser ut.
    Hittade en annan underbar sida med massor av roligheter, bl a dessa stenmursschalar:
    http://www.bergdalaspinnhus.com/tricks/stenmur.html Å

    SvaraRadera