söndag 13 september 2009

Invigningen

Jag ska nog ta och berätta bakgrunden till det här. Saken är den, att när jag och Börje gick på Bäckedals fhsk i Sveg, fann vi inte bara varandra, utan vi fann även en näverkåta som är i skolans ägo. Där sov vi i långa perioder, oavsett om det var skoldag, djupsnö, rävar eller minusgrader. Vi stortrivdes där helt enkelt,och när vi skulle sluta på MNT förra våren, hände detta:
M: Åh, vad det skulle vara roligt att ha en egen kåta...
B: JA! Vi gör en egen kåta!
Det var så det började, och det var precis då det började.


Börje gör i ordning eldtaden.

 Igår kväll var det äntligen dags. Dags för att äntligen inviga kåtan som vi arbetat på sen dess. Vi hade egentligen tänkt att göra upp eld med flinta, fnöske och eldstål på äkta MNT-manér, men fuktigt tändämne gjorde det lite svårt för oss varför vi till slut fick ta till tändstickorna. En eld fick vi upp i alla fall, och efter en stund började Börjes familj att droppa in. Vi firade att kåtan blivit klar genom att koka rött te (som smakade kaffe), också bjöd vi på munkar som jag stekte i munkjärn över elden, torkat kött som Börje gjort själv, och på mörk choklad med smak av ingefära.


Munkjärnet. Mitt munkjärn är av en mindre modell.

 Vi satt och hade det trevligt en bit in på kvällen, och förundrade oss över att det varken var särskilt rökigt eller kallt i våran kåta, precis som i näverkåtan när vi eldat där. Vid 22- tiden bestämde vi oss för att det var dags att gå och lägga sig, och det gjorde vi också. Jag och Börje sov i kåtan i natt, dock så var det inte första gången någonsin så att säga, men första gången sen den blev färdig. Vi har provat att sova i den två gånger förut. Första gången var förra hösten, och det var innan vi hade beställt tyg, så vi hade en presenning. Detta vill jag inte rekommendera, eftersom en presenning smäller väldigt hårt när det blåser. Sen provade vi kåtan en gång i somras, med riktig duk men ingen riktig dörr. Då fick vi lägga halvorna omlott istället.När vi satte upp kåtan igår eftermiddag.

 Men inatt var första gången sedan kåtan blev komplett, med dörr, ris och eldstad. Morgonen började vi med att koka kaffe åt Börje, och steka lite munkar till första frukost. Riktig hälsofrukost med andra ord.


Munkarna vi gjorde i morse.Färdiga munkar på ett provisoriskt "fat".

Med all säkerhet blir det fler nätter i våran kåta. Den utklassar alla andra sorters tält, eftersom den kan användas som bostad och det bildas inte kondens efter en natt. Nu borde man bara ha ett ylleunderställ och en ordentlig sovsäck innan det blir vinter.

1 kommentar:

  1. Jag skall nu öva på att bättre kunna sitta på marken. Trevligare kan det inte bli än kvällsfika i kåta med trevliga människor(och en lite vild hund). Mer och ofta!Åsa

    SvaraRadera