söndag 6 september 2009

Avslutade (eller nästan avslutade) projektPå begäran från Börjes mamma ska jag publicera dess vantar på min blogg. Anledningen är den, att förra vintern när jag var arbetslös, hade jag en period då jag nästan bara stickade. Och i slutet av denna period, önskade sig Börjes mamma ett par vantar. Det skulle vara det klassiska mönstret solhjulet på dom, och dom skulle stickas i blått och rosa växtfärgat garn som hon hade i sina gömmor. Det skulle vara en kiltumme också och det var viktigt att dom inte var för stora. Grejen är den att ganska precis efter att Börjes mamma kom med sin beställning, började min period av stickning att gå över en aning eftersom jag började ett sommarjobb. Därför har dessa vantar inte blivit färdiga förren förra helgen. Här är dom iallafall, lagom till nästa vinter.

 
Och dessa röda knästrumpor är till mig själv. Egentligen har dom varit fördigstickade ganska länge, med av en outgrundlig anledning har jag varken fäst eller klippt några trådar. Härom veckan gjorde jag äntligen slag i saken och klippte och fäste dessa trådar, lagom tills jag tog fram mina näbbkängor igen.
Sen har jag och Börje nästan rott Projekt Bågstångskåta i hamn. Igår lagade vi några hål som vi orsakat med hjälp av en sprättkniv, samt att vi sprättade loss några remmar som vi tyckte hade hamnat fel. Dessa remmar ska sys fast igen, förhoppningsvis på ett mer finurligt ställe än tidigare. Vi hade långt gågna planer på att prova att sova i kåtan förra natten, men när vi hade satt upp den insåg vi att det låg en massa gräs halvvägs in i någon form av förruttnelseprocess, på platsen som ni kan se på bilden. Till saken hör att Börje är allergisk mot sådant, därför lät vi bli i att sova utomhus. Men snart är det dags att inviga i alla fall.
Sen var det ju även dags att skörda linlandet. Vi hade gjort det stor misstaget att gödsla vårt linland, så dom längsta stråna var i midjehöjd med mig.
När man skördar lin, säger man att man "rycker" det, och det är precis vad jag och Börje gör här. Då tar man tag i en handfull stjälkar och drar upp dessa med rötterna, ganska nära marken.
Sedan knyter man linet i kärvar. Vi använde någon slags syntetlina, men man kan ju använda något annat med.
Allt som allt fick jag ut fyra hela kärvar, samt två mindre av mitt linland. I slutänden blir det inte mycket lin att spinna av. 
Har man ingen trästång i taket eller liknande, får man använda en gammal hammockställning i stället. Här se man ganska tydligt hur mycket lin vi fick ut av landet. Till vänster är det en stor och en liten kärve av Elise spånadslin. Resten är frön jag fick efter att ha gått Textilåret på Bäckedal fhsk.

2 kommentarer:

  1. Linet ser jättefint ut, landet var inte så stort så mängden kunde väl inte bli så mycket större.
    Så äntligen är vantarna färdiga men fina vart dem!Kram

    SvaraRadera
  2. Jag har de finaste vantarna i världen! Tack Maria.Jag ser verkligen fram emot invigningen av kåtan. Skall bli härligt att se den färdig efter allt arbete ni gjort. Åsa

    SvaraRadera