måndag 10 september 2012

För mycket att göra


Skolan började, och äntligen skulle jag få tid för handarbete! Dessvärre har jag haft lite för mycket av dessa måste-bli-klar-i-tidprojekt, och för tillfället är jag mest bara trött.


Ett av dessa projekt är Business Boudoir, projektet där elever från min skola blev inbjudna att av kostymer tillverka kuddfodral. En av utgångfunderingarna handlade om att kostymer och kostymskrädderi tradtionellt är något manligt, men trots det anses sömnad och textil anses alltjämt vara kvinnligt, och vad händer om man blandar dessa uttryck? Jag nappade genast, och började fundera på kostymer. Allt jag såg framför mig var grått, svart, grafiskt och stramt. Inte min grej precis.

Löjtnantshjärtan.

Men så började jag fundera på vad som faktiskt ansågs manligt, för inte så länge sedan. Förr var det ju manligt med färgglatt och grannlåt, och där hittade jag min ingång i temat. Och alla kostymer är väll inte svarta, eller? Hur som helst så hittade jag en grönblå yllekavaj, med ett fantastiskt vackert tyg på Slumpen i Umeå. Dessutom, vid samma tillfälle, hittade jag den fulaste slipsen med en ruta med hästar i en blommig hage. Och hästar, det ansågs ju vara en manlig statussymbol, det var mannens arbetskamrat. Kom en fotograf för att fotografera husets folk, hände det att hästen fick vara med på bilden. Idag förknippar vi oftast hästar med "hästtjejer", det är inte ofta jag får höra talas om "hästkillar" i alla fall. Mycket av det som vi idag anser som kvinnligt, som färg, grannlåt och hästar har ju från början varit manligt, och efter att ha hittat slipsen hade jag min idé nästan klar. Jag klippte ut alla hästhagar från slipsen, och använde som applikationer, och när jag sedan ville brodera mer runtomkring, utgick jag från löjtnantshjärtan, som jag på något sätt tycker ser lite manlig ut. Eftersom den egentligen är rosa (förövrigt ansedd som en manlig färg en gång i tiden), så ville jag ha färger som jag själv tycker om, och tillslut hade jag fått det önskade utseendet på mina löjtnantshjärtan.

Slipsar som jag strimlat.

Duskor in progress.

Jag ville få in mer grannlåt, och då passade det bra med duskor, givetvis gjorda av strimlade slipsar, i både siden och polyester. När jag skulle hitta på en stängningsanordning, återanvände jag knapparna från kavajen. Att jag inte fick med så många detaljbilder beror helt enkelt på tidsbristen.

På ett diskret vis har jag lyckats med att signera mitt verk.

Med färdiga proportioner.

Ett annat projekt som jag egentligen borde startat med för längesen vid det här laget är Individuella projektet, där vi alltså får göra vad vi vill. Jag har valt att lära mig intarsia, skarvsöm och underläggssöm, samt lära mig montera runda kuddar. Skissarbetet har för min del hållit på i två veckor nu, och det börjar bli lite tight om tid för att bli klar med en produkt, så vi får väll se vart det slutar. Idag har jag nog ändå varit med om ett genombrott i skissarbetet, och nu har jag nästan bestämt mig för hur det kommer att se ut. Mitt upp i alltihopa kom jag tillsammans med min formlärare på att mittpartiet skulle förstoras, vilket jag fick göra med hjälp av skolans kopiator. I morgon ska jag träffa min handledare i projektet, så jag har vissa förhoppningar om att få sätta igång med arbetet innan veckan är slut.

Indigoblå...

...eller mörkröd.

1 kommentar:

  1. Här är det alltid spännande att titta in och se vad du arbetar med för skoluppgifter. Fantastiska idéer och skapelser du gör!
    Du är som en flitig myra!!

    SvaraRadera