måndag 24 september 2012

YllepusselDen senaste veckan har jag på allvar kommit igång med läsårets första projekt, och den här veckan har bestått av både fritt broderi, omfärgning och en hel del pusslande. Det första jag gjorde var att brodera mittbiten på min kudde, en flicka som omfamnar en strålande fågel. Den här biten, som nu är rund, broderade jag på en kvadratisk bit som jag våtspände för sig, innan jag sydde fast den med övriga bitar. Strålarna runt fågeln ska jag brodera i morgon, eftersom jag behövde övriga bitar på plats för det. Vad gäller den här biten är jag mest stolt över att jag faktiskt hittade ett tyg som var hudfärgat, enligt mig den svåraste färgen att bestämma, och hittills det enda förutom sytråden som jag inte färgat själv till det här projektet.

Mittbiten är färdig, pusslandet har börjat.

Första delen klar.

Efter omfärgningen.

Omfärgningen som jag gjorde var den bit som jag föreställt mig mörkröd. När den torkat efter färgningen, och jag lade ihop den med de andra tygerna upptäckte jag till min fasa att den var orangeröd. Jag återvände till färgeriet, och kom tillbaka med en mörkröd lite brunare än vad jag tänkt mig, men betydligt bättre.

Ett halvt hjärta i underläggssöm från avigsidan, och min vän skalpellen.

Intarsia i blått och underläggssöm i rött från avigsidan.

Men mestadels har ju veckan bestått av pussel, på grund av de tekniker som jag valt. Jag tyckte att det var svårt att med saxen klippa till mönsterformerna som jag skulle sy i intarsia och underläggssöm, även med broderisaxen, som jag helst bara klipper trådar med. Men jag kom på att jag fått i julklapp för några år sedan en skalpell för skinnsömnad, med rakbladsvassa blad. Det visade sig fungera ypperligt även till kläde.

Från rätsidan.

Imorgon börjar sista veckan på projektet, och jag har en förhoppning om att bli klar i tid, även om den inte är så stor. Då ska jag börja med en kant runt arbetet i skarvsöm, samt lite broderade detaljer.

1 kommentar: