tisdag 16 februari 2010

Rakad älg och råräckt får


Här rakar jag Stefan.


Denna dag har till största delen bestått av älgar och dess hår. Älgen som jag och Carro skrapade igår, Stefan, har blivit uppspänd i ram och sedan blivit avrakad med ett redskap som kallas ulo. Det är ett sätt av avhåra ett skinn, och det innebär att man lämnar kvar hårsäckarna i skinnet. Dessa kommer jag och Carro att skrapa bort, efter som skinnet ska bli en sämsk.

Ett exempel på hur en ulo kan se ut. Den här är gjord av en gammal fogsvans.

Sen har vi också fått experimentera med att råräcka fårfällar i garveriet den här veckan. det innebär att man istället för att garva, endast fuktar skinnet på köttsidan med såpvatten tills det är genomfuktigt, och sedan räcker det mjukt. Skinnet blir lite garvat av sina egna fetter, men tål inte att blötas upp efteråt. Jag tyckte att det var en väldigt facinerande teknik, som jag gärna skulle vilja experimentera mer med.

Här sitter jag och arbetar med min råräckta fårfäll med en skinnskrapa. Jag inspirerades att sitta så här efter att ha sett en film där man satt på skinnet medan det arbetades på. Jag tyckte att det var en bra arbetsställning.

2 kommentarer:

  1. Spännande! Jättekul att höra därifrån, nu blir jag bara sugen att gå nästa gång. Blir fårfällarna lika mjuka som när de är fett/helgarvade? :)

    SvaraRadera
  2. De blir så gott som lika mjuka som helgarvade skinn.

    SvaraRadera